Ας πάμε αυτή τη φορά στους Fitness Coaches. Είναι πλέον ο νέος όρος για το “Fitness Trainer”; Επειδή το Trainer δεν πουλάει τόσο, και το Coach είναι αυτό που πουλάει, αποφάσισαν να το κάνουν Coach; Τι λέει το Chatgpt για αυτούς τους 2 όρους:
“The terms fitness trainer and fitness coach are often used interchangeably, but they can have slightly different meanings depending on the context:
Fitness Trainer:
Focuses more on the physical aspect of training, like guiding workouts, teaching exercise techniques, and ensuring proper form.
Typically works with clients in gyms or personal training settings.
Their role is often more session-based and task-oriented, focusing on short-term goals like weightlifting form or a specific fitness plan.
Fitness Coach:
Takes a more holistic approach, often incorporating not just physical training but also guidance on lifestyle, mindset, motivation, and long-term wellness goals.
May work with clients to create broader health plans, including nutrition advice, stress management, and habit-building.
Can provide mentorship and emotional support beyond just workouts.
In short, a trainer is often more focused on immediate physical fitness training, while a coach may emphasize overall wellness and long-term growth. However, in casual conversation, the terms are often interchangeable.”
Με λίγα λόγια οι Coach χώνουν τη μύτη τους ακόμα και στην προσωπική ζωή του ατόμου.
Από την άλλη έχει μια βάση για ποιο λόγο κάποιοι Fitness Trainers δηλώνουν Coaches στα Social Media. Διότι δε μπορούν να εφαρμόσουν το τεχνικό κομμάτι από απόσταση. Πρέπει να είναι κοντά. Οπότε γίνονται “Coach” για να διδάξουν το πνευματικό κομμάτι ας το πούμε…και φυσικά να ψαρέψουν υποψήφια πελατία κάνοντας monetize την ιδιότητα τους….γίνοντας όμως και πιο αδιάκριτοι.
Παύουν να είναι οι fitness trainers που τους βλέπεις μόνο στο γυμναστήριο και μόλις τελιώσεις μετά δε τους βλέπεις και δεν ασχολούνται με την προσωπική σου ζωή, και γίνονται προσωπικοί σου μέντορες, και παρεμβένουν ακόμα και στην προσωπική σου ζωή επί πληρωμή “γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους εξπέρ” δίνοντας σπέσιαλ προγράμματα λέγοντας σου τι και πως.
Γίνονται πλέον ένας συνδυασμός ψυχολόγου ή πνευματικού και Fitness Trainer. Βασικά το Fitness Trainer έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ίσως μη τους συναντίσεις ποτέ και απλά να σου δίνουν τηλεσυμβουλές.
Το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι πλέον ο καθένας έχει το ελεύθερο να δηλώνει coach.
Δεν υπάρχουν qualifications για να αποκτήσει κάποιος license. Μπορεί λοιπόν ο κάθε τυχαίος να βάλει ένα coach στο προφίλ του, να ανεβάσει μερικά βίντεο όπου κάνει το κύρυγμα του, αφού πρώτα δει βίντεο άλλων που δηλώνουν coach, τα αντιγράψει, και ύστερα προσθέσει και τη δική του σάλτσα απλά για να μη φαίνονται 100% αντιγραφή και έτοιμος ο νέος Fitness Coach.
Δυστυχώς το Instagram, και πλέον και το TikTok, έχουν καταντήσει εργοστάσια παραγωγής Fitness Coach. Δεν είναι όπως το Dating που η αγορά είναι πιο περιορισμένη, αλλά λόγο του ότι υπάρχουν πολλοί Fitness Trainers εκεί έξω, στα σόσιαλ μεταφράζονται Fitness Coaches για να κάνουν περισσότερο monetize την ιδιότητα τους. Και καλά αυτοί, είναι όντως legit.
Υπάρχουν όμως εκεί έξω άτομα που απλά πάνε μια στο τόσο γυμναστήριο, γυρίζουν μερικά βίντεο από το χώρο, και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως Fitness Coach. Ποιος μπορεί να τους ελέγξει;
Και αυτό είναι το πρόβλημα με το coaching γενικώς. Ότι ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι είναι coach, με το γελοιότερο απ’όλα το Life Coach που δεν απευθύνεται καν σε συγκεκριμένη ιδιότητα. Τι εστί Life Coach; Ένας Θεός ξέρει. Αυτό όμως είναι για άλλο κεφάλαιο.
Για την ώρα, ας μελετήσουμε λίγο το φαινόμενο Fitness Coach. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ilias Stronghold:


Ο Ηλίας είναι κλασικό παράδειγμα transformation. Αρχικά παρουσιάζεται ως νερντ κρατόντας μια σπράιτ, και μετά εξελίχθηκε σε σφιχτό τύπο.
Κάτι το σύνηθες σε όλες τις μορφές coaching. Δείχνουν αρχικά τον παλιό κακό εαυτό τους, και τον συγκρίνουν με τον καινούριο τους για να δώσουν το μήνυμα “Και συ μπορείς να το κάνεις”. Λογικό…αν ήταν πάντα στα καλύτερα του, δε θα πουλούσε τόσο.
Ωστόσο έχει διαγράψει τα παλιότερα ποστ του με την κακή εικόνα του από ότι φαίνεται, και έχει κρατήσει μόνο τα πρόσφατα του.
Εν πάση περιπτώση αυτό δεν έχει σημασία. Πάμε να δούμε λίγο τα νήματα του στο Threads από το 2025:







Προφανώς θα υπάρχουν και παλιότερα το 2024.
Τι γίνεται λοιπόν; Αναπαράγει τα ίδια τα ίδια και τα ίδια κατ επανάληψη απλά αλλάζοντας λίγο τα λόγια. Ώσπου να τον εντοπίσουν οι υποψήφιοι πελάτες που θα δουν το κάθε ποστ και να του στείλουν dm….και τα λοιπά και τα λοιπά. Περισσότερα ποστ, περισσότερες πιθανότητες.
Κοιτάζοντας τα μηνύματα του Ηλία λοιπόν…πόσες φορές έχετε πετύχει πανομοιότυπα μηνύματα από άλλους που δηλώνουν Fitness Coach; Σίγουρα θα έχετε πάνω από ένα παράδειγμα.
Δε θα κάτσω να ψάξω, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει για Έλληνες fitness coach (όχι trainers το τονίζω) και να βρει τι λένε και πόσα κοινά σημεία έχουν με τον Ηλία που έφερα ως παράδειγμα.
The Sentinel
Leave a Reply