Δανάη Γεωργαντά (aka imikriollandeza): Η Ολλανδέζα Από Το Ναύπλιο Με Δέπυ Και Αυτισμό

Μια Ολλανδέζα από το Ναύπλιο, κυριολεκτικά. Ποια είναι λοιπόν η Μικρή Ολλανδέζα / Δανάη Γεωργαντά από το Ναύπλιο, που είναι DJ, YouTuber, μοντέλο και επιχειρηματίας;

Είναι η δεύτερη της τριάδας (για την πρώτη μιλήσαμε εδώ), και σαφώς πιο γνωστή από τη fosbloque και γωστή έξω από τους κύκλους των σόσιαλ, περισσότερο με το κοσμικό ονοματεπώνυμο της. Για την τρίτη της τριάδας σε άλλο ποστ…



Η συγκεκριμένη δεν είναι πλήρως Ελληνίδα. Είναι μισή Ελληνίδα, μισή Ολλανδέζα, γεννήθηκε στην Ολλανδία τον Απρίλιο του 1990, και κατέβηκε στην Ελλάδα το 1999, και το Ολλανδικό της ονοματεπώνυμο είναι Danae Akkerman, το οποίο έγινε Δανάη Γεωργαντά. Το Akkerman είναι το επώνυμο της μητέρας της, της Ingrid Akkerman, ενώ το Γεωργαντάς του πατέρα της προφανώς, τον οποίο δε τον έχει παρουσιάσει σε αντίθεση με τη μητέρα της.

Ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι είναι μισή Ολλανδέζα στο να εκτοξευτεί. Αν ήταν από Αλβανία ή Βουλγαρία δε θα είχε πολύ σημασία γιατί έχουμε πολλούς. Πόσο μάλλον στο Ναύπλιο, στην επαρχία δηλαδή, και όχι στην Αθήνα.

Μια αναδρομή στο παρελθόν της θα ήταν ενδιαφέρουσα.

Πριν το YouTube υπήρξε DJ κατά το 2011-2012. Μια βόλτα στο προφίλ της στο τότε Twitter το αποδεικνύει.

Επίσης εδώ και ένα event όπου εμφανίζεται και το όνομα της στο Setlist.

Αρχικά ξεκίνησε και στο YouTube το δικό της κανάλι με το Ολλανδικό της όνομα, χωρίς επιτυχία. Με βίντεο που δείχνει το τότε σκυλάκι της, και ένα remix ενός τραγουδιού που ανέβασε τότε.


Ξεκίνησε ως Μικρή Ολλανδέζα στο YouTube το 2013 και είναι από τους πρώτους internet celebrities (πριν οι όροι influencer & content creator διαδοθούν) στην Ελλάδα.


Ξεκίνησε με βίντεο περί hair tutorial με vintage χτενίσματα, και αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν από τα πρώτα άτομα που έκαναν βίντεο με LGBT pride πριν διαδοθεί και πριν γίνει LGBTQI+, αλλά ήταν και από τα πρώτα plus size μοντέλα πριν γίνει καθεστώς.


Έφτασε πολύ γρήγορα στη φήμη εμφανίζοντας στην τηλεόραση ήδη από το Φθινόπωρο του 2013 μέσα από τη συχνότητα του Alpha στην εκπομπή ΠΕΔΕΣ αλλά και συμμετοχή στο Next Top Model…και επίσης μας συστήνει και την αδερφή της την Lois Γεωργαντά/Akkerman που δεν έτυχε να έχει την ίδια φήμη.

Το 2014 μπήκε στο MTV της Ελλάδας, που κράτησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού στην Ελλάδα ο δυνατός παίκτης ήταν το Mad.

Κατά το 2014-2015 υπήρξε και editor στο followme.gr

Και επίσης από το 2014 ήδη ξεκίνησε τα giveaway, ένας όρος όχι τόσο γνωστός για τα Ελληνικά δεδομένα ακόμα, και σε μια εποχή που δε μπορούσες να βιοπορίζεσαι από το YouTube όπως σήμερα 10 χρόνια μετά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους influencers.

Το 2015 γνωρίζει την Fosbloque, αδερφική φίλη της και συνεργάτιδα στην επιχείρηση της, και το 2016 την τρίτη της παρέας AmiYiami ή αλλιώς Άννα Μαρία Βέλλη, ένα τρίδυμο που κρατάει μέχρι σήμερα. Το 2016 επίσης μπαίνει και στα Mad Walks. Πίσω από τις κάμερες βρίσκεται ο σύντροφος της Δημήτρης Σαραντόπουλος και στην ουσία μαζί έχουν το πρότζεκτ “Μικρή Ολλανδέζα”, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι ο σύντροφος της, και παράλληλα ο συνεργάτης της, και εκείνος που αναλαμβάνει το δημιουργικό κομμάτι στα βίντεο.

Το 2017 τη βρίσκει να γίνεται και famous στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά και εκτός Ελληνικών συνόρων ένα χρόνο αργότερα, στην Τσεχία. Μπορούμε να πούμε για world famous άτομο ως ένα βαθμό. Φυσικά δε λείπουν και οι εμφανίσεις σε τοπικά event μόδας. Και προφανώς τα επόμενα χρόνια μπαίνουν και συνεργασίες με διαφημίσεις, κυρίως με τη Fanta, αλλά και με άλλες εταιρίες όπως η Heinz και η Haagen Dasz

Πάμε στο 2021, που ήταν μια κομβική χρονιά για την ίδια και προφανώς για το κοινό της. 2021 κάνει disclose 2 διαταραχές. Δέπυ & Αυτισμός. Τα άτομα που έχουν και τα 2, παρουσιάζονται ως “AuDHD” στα σόσιαλ. Από το Autism και το ADHD. Αν και ο αυτισμός πολύ συχνά παντρεύεται με πιο nerdy ενδιαφέροντα, όπως κόμιξ, συλλογές, βιντεοπαιχνίδια, η δέπυ πολύ συχνά συναντάται σε άτομα με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα όπως η συγκεκριμένη που έχει μια καλλιτεχνική φύση. Φέτος έδωσε μια συνέντευξη σε βάθος περί αυτού, εξηγόντας στο κοινό τα χαρακτηριστικά των 2 διαταραχών.

Τεχνικά δεν κολλάνε και προσπαθώ να εξηγήσω πως οι 2 παθήσεις παρουσιάζονται στο ίδιο άτομο σε μεγάλη συχνότητα. Αν και υπάρχουν κοινά σημεία, όπως τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, κάποια άλλα είναι άκρως αντίθετα όπως η έμφαση στην ρουτίνα του Αυτισμού, σε αντίθεση με τον αυθορμιτισμό της Δέπυ.

Εμένα η απορία μου είναι, με βάση αυτά που λέει στο βίντεο ότι “Θέλει να έχει μια ρουτίνα”…πως έμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην επιφάνεια. Δεν ήταν Δημόσιος Υπάλληλος να έχει μια δουλειά ρουτίνας. Αλλά YouTuber που μόνο ρουτίνα δεν υπάρχει!

10 χρόνια πριν που ήταν ακόμα φρέσκο πρόσωπο…και της προέκυπτε μια εμφάνιση στο MTV όπως έγινε…αν υποθέσουμε ότι τα λεγόμενα της στο βίντεο ισχύουν θα έλεγε “Όχι δεν είναι στο πρόγραμμα μου”. Θα κλώτσαγε την ευκαιρία για να ικανοποιήσει τη ρουτίνα της.

Φυσικά τώρα έχει την άνεση να το κάνει γιατί “Είναι η Μικρή Ολλανδέζα” και να ρίξει άκυρο, αλλά τότε; Σιγά μην καθόντουσαν να την παρακαλάνε. Ξέχασε ότι έχει Αυτισμό;

Δεν υπήρχε ρουτίνα. Σε συνδυασμό με τη Δέπυ που έχει καταιγισμό ιδεών και κινείται με τις ιδέες της όπως λέει…φαντάζεστε πόσο δύσκολο θα ήταν για μια φρέσκια YouTuber 10 χρόνια να κάνει συνεργασίες αν έλεγε “Θα το κάνουμε έτσι, θα το κάνουμε αλλιώς, κτλ”

Κρίνοντας την από το βλέμμα και από τη γλώσσα σώματος, η αλήθεια είναι ότι φαίνεται λίγο awkward. Και ίσως με την πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι κάτι έχει. Επίσης πολύ συχνά κάνει κινήσεις με τα χέρια της ενώ μιλάει, και γενικώς αν ήταν άγνωστη, θα λέγαμε ότι είναι άτομο που φαίνεται να είναι στον κόσμο του. Daydreaming δηλαδή.

Από την άλλη, το δήλωσε σε μια εποχή που είναι της μόδας να δηλώνει κάποιος neurodiverse. Για να βγουν άτομα από το κοινό της και να πουν “Ααα έχω και γω αυτό”
Και το ερώτημα μου είναι…αν όντως έχει αυτισμό, πώς γίνεται τόσα χρόνια στο YouTube να μην έχει burnouts και meltdowns λόγω sensory overload και να μην καταρρεύσει; Πόσο μάλλον την περίοδο που δε γνώριζαν ότι το έχει και δε θα υπήρχαν accomodations από τις εταιρίες; Άντε πες ότι τώρα μπορεί να βγαίνει και να λέει “Έχω αυτισμό δε μπορώ τον έντονο φωτισμό” π.χ. Πριν όμως;

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι σε ένα διαφημιστικό όπως αυτό εδώ για το Fairy φοράει…ακουστικά, πλένοντας τα πιάτα. Τα ακουστικά σε εσωτερικό χώρο, είναι σήμα κατατεθέν στα σόσιαλ όσων δηλώνουν Αυτισμό, γιατί και καλά τους ενοχλεί ο εξωτερικός θόρυβος. Μήπως όλα αυτά είναι υπερβολικά θεατρινιστικά;

Μήπως ο Δημήτρης Σαραντόπουλος, εκτός από σύντροφος, συνεργάτης είναι και μάνατζερ και έβαλε το χεράκι του στο να προωθήσει την Ολλανδέζα, και να τη δασκαλέψει τι να λεει και πως να το λέει; Μη ξεχνάμε ότι γνωρίζονται και είναι ζευγάρι από την εποχή που ήταν ακόμα DJ. Μήπως κρύβεται και πίσω από τη fosbloque και να την μανάτζαρε επίσης και να την έφερε σε επαφή με την Ολλανδέζα; Δε θα μου έκανε εντύπωση, γιατί η fosbloque έκανε συνεργασία με το καλημέρα στο YouTube μαζί της, όταν η Ολλανδέζα ήταν ήδη established. Όχι σούπερσταρ όπως τώρα, αλλά γνωστό πρόσωπο.

Αναρωτιέμαι αν ήταν δικιά του ιδέα να βγάλει και τις 2 χωρίς σουτιέν, κανόντας μια τολμηρή φωτογράφιση για το Socialoutkast

Παρόλα αυτά, κάνοντας disclose τον Αυτισμό της και τη Δέπυ της, της έδωσε και συνέχεια στην παρουσία της στα σόσιαλ, γιατί ήδη είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά, και ίσως το γεγονός ότι στρέφεται στο επιχειρήν μαζί με τις 2 φίλες της να είναι ότι η καριέρα της ως influencer κοντεύει να λήξει. Το εύχομαι.

Έτσι και αλλιώς το σκέφτεται και η ίδια, και θα βάλω μια φράση που είπε η ίδια σε μια συνέντευξη της στο OneMan το 2017:

Το σίγουρο είναι πως δεν θα είμαι η Mikri Ollandeza μέχρι τα σαράντα

Τον Απρίλιο του 2030 θα είναι 40 ετών. Για να δούμε, θα τηρίσει αυτό που είπε; Ή είναι γλυκιά η δόξα και το χρήμα και δε μπορείς να την αποχωριστείς;

Την ματαδικάζω λοιπόν όπως και να έχει!

The Sentinel


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *