Ο Αληθινός Tour Guide Της Αττικής Μέρος ΙΙ

Στο πρώτο part μιλήσαμε για το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Αυτό το ποστ αφορά το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Εκτείνεται ΝΑ του Εμπορικού Τριγώνου και το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα γενικώς, και αποτελείται από 2 βασικές συνοικίες. Το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο.

Ένα μεγάλο κομμάτι είναι ακατοίκητο και αποτελείται απο τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, το Ναό Ολυμπίου Διός, το Πρώτο Νεκροταφίο, το Καλλιμάρμαρο και ο Λόφος Αρδηττού. Είναι συνεπώς το Διαμέρισμα με το περισσότερο πράσινο.
Το Ζάππειο είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι από τις ακατοίκητες περιοχές και συγκεκριμένα κατά τη νυχτά. Γιατί πολύ απλά είναι προσβάσιμο 24/7, δεν έχει πύλες σε αντίθεση με Εθνικό Κήπο ή Πρώτο Νεκροταφείο ας πούμε, και κυκλοφορούν πολλοί ανυποψίαστοι τουρίστες οι οποίοι έχουν ακούσει διάφορα για Ομόνοια & Εξάρχεια, ενώ στην πραγματικότητα το Ζάππειο κατά τη νύχτα αλλά και η οδός Βασιλίσσης Όλγας ανάμεσα σε Ζάππειο και Ναό Ολύμπου Διός είναι πιο επικίνδυνα. Έλλειψη περιπολίας & φυσικά δεν υπάρχουν κάμερες για να καταγράψει κάποιος το γεγονός. Σε αντίθεση με το λόφο του Φιλοπάππου που είναι επίσης 24/7, στο Ζάππειο υπάρχει φωτισμός. Που σημαίνει για κάποιον που θέλει να κάνει έγκλημα είναι πιο εύκολο να διαφύγει.
Πάμε στις κατοικημένες περιοχές τώρα.

Όπως είπα προηγουμένως, το ευρύτερο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα θα χωριζόταν σε 2 βασικές συνοικίες. Το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο. Το Παγκράτι εκτείνεται ΒΑ ενώ ο Νέος Κόσμος.εκτείνεται ΝΔ. Ως όριο των 2 κεντρικών συνοικιών, θα ορίζαμε τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Πάμε να τις δούμε λίγο περισσότερο αναλυτικά.
Η ευρύτερη συνοικία του Νέου Κόσμου εκτείνεται από το ξεκίνημα της Βουλιαγμένης, μέχρι και το τέλος της λεωφόρου Συγγρού στην Αθανασίου Διάκου, με όριο στα Νότια την οδό Κράτητος τη Νοτιότερη Οδό όλου του Δήμου Αθηναίων. Επίσης ολόκληρη η συνοικία έχει στα όρια της 5 διαφορετικούς σταθμούς τραμ. Λεωφόρος Βουλιαγμένης, Φιξ, Κασομούλη, Νέος Κόσμος και Μπακνανά. Θα τους δούμε αναλυτικότερα στην πορεία.


Η ευρύτερη συνοικία του Νέου Κόσμου χωρίζεται σε πολλές γειτονιές.


Η Κυνοσάργους που ορίζεται μεταξύ Καλλιρρόης-Βουλιαγμένης-Ηλία Ηλιού-Αμβροσίου Φρατζή με κεντρικό δρόμο τη Βρεσθένους είναι γνωστή ως η συνοικία του Μπάτμαν, αλλά και για τα πολλά συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ εκεί συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι πρασίνου της ευρύτερης συνοικίας του Νέου Κόσμου, επί της Βουλιαγμένης στο λόφο Λαμπράκη.


Ανάμεσα σε Συγγρού & Καλλιρρόης βρίσκεται η συνοικία του Φιξ που περιλαμβάνονται οι ομώνυμοι σταθμοί του μετρό και του τραμ, αλλά και ο σταθμός τραμ Λεωφόρος Βουλιαγμένης, και έχει προφανώς μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα από τη Κυνοσάργους.


Μεταξύ Αμβροσίου Φρατζή – Ηλία Ηλιού – Λαγουμιτζή – Συγγρού βρίσκεται το κέντρο του Νέου Κόσμου. Βρίσκονται επίσης οι σταθμοί του τραμ Κασομούλη & Νέος Κόσμος και ομώνυμος σταθμός μετρό. Εκτός από τη Συγγρού εντύπωση προκαλή ότι στους άλλους 3 δρόμους παρότι κεντρικότατοι δεν υπάρχει λεωφορειακή γραμμή.

Σε αντίθεση με το Κουκάκι ακριβώς απέναντι, η περιοχή είναι πιο υποβαθμισμένη, ειδικότερα το Δυτικό μέρος κοντά στο σταθμό Κασομούλη με παράγκες, ακριβώς απέναντι από το πλέον ακριβό Κουκάκι.

Παρόλα αυτά πλέον δεν είναι επικίνδυνα καθώς εκεί βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως όπως λέγεται.
Νότια της Λαγουμιτζή, μεταξύ Λαγουμιτζή, Μάχης Αναλάτου, Κράτητος και Συγγρού, με κεντρικές οδούς την οδό Πύρρας-Μπακνανά Οροζόνται, και Ευρυδάμαντος κάθετα, βρίσκεται (χοντρικά) η συνοικία του Αγίου Σώστη. Περισσότερο γνωστή για τα ακριβά στριπ κλαμπ, κυρίως για το Alcatraz, αλλά και για το Onassis Stage, αλλά και γνωστά μεταμεσονύχτια μαγαζιά όπως το Ciao Italia και το Μασίνα, που συχνάζει καλός κόσμος ως επί το πλείστον. Η Συγγρού όμως είναι απλά μια βιτρίνα της συνοικίας. Ακριβώς πίσω στην Ευρυδάμαντος είναι τα πιο συνοικιακά μαγαζιά και η υπόλοιπη περιοχή σε μικρομεσαία επίπεδα
Ανατολικά από τη Μάχης Αναλάτου βρίσκεται η συνοικία της Μπακνανά όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος σταθμός του τραμ. Είναι στα σύνορα μεταξύ Δάφνης & Νέας Σμύρνης. Κεντρική οδός είναι η Μπακνανά η οποία συνεχίζεται ως Μπουμπουλίνας και τεχνικά θεωρείται “Δάφνη”. ΒΑ της Ρουμπέση που είναι κεντρικός δρόμος είναι η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και περιλαμβάνει το λόφο που διαχωρίζει το Δήμο Αθηναίων με το Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Κοντά στο λόφο και συγκεκριμένα στο ΒΑ μέρος, βρίσκεται και η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη γνωστή για τον ομώνυμο σταθμό του μετρό
Και ανατολικά της Βουλιαγμένης ξεκινάει η συνοικία της Γούβας ή Αγίου Αρτεμίου. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι είναι Γούβα και τι είναι Άγιος Αρτέμιος, διότι για πολλούς το Γούβα είναι απλά το παλιό όνομα της συνοικίας. Χοντρικά η ευρύτερη συνοικία βρίσκεται μεταξύ Δικαιάρχου & Βουλιαγμένης, με την Πλατεία Πλυτά ως κεντρική πλατεία, . Σαφώς πιο ήρεμη περιοχή από το Παγκράτι άρα και με λιγότερη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά με έντονη εμπορική δραστηριότητα σε Υμηττού-Φιλολάου.


Βόρεια της Υμμητού μεταξύ Υμηττού – Καρέα – Αρδηττού – Ερατοσθένους – Ευφράνωρος, βρίσκονται οι συνοικίες Μετς & Καλλιμάρμαρο αλλά και το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Α’ Νεκροταφείο. Χωρίζονται από την οδό Μάρκου Μούσουρου.
Δυτικά είναι το Μετς μια αριστοκρατική συνοικία με έντονη δραστηριότητα νυχτερινών μαγαζιών τόσο στην Αναπαύσεως όσο και στην Μούσουρου

Ανατολικά από τη Μούσουρου η συνοικία Καλλιμάρμαρο ή Πλατεία Βαρνάβα, όπου το κέντρο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία με άπειρα μαγαζιά παρόλα αυτά όχι με τόσο έντονη νυχτερινή δραστηριότητα, αν και σε κάποια φάση απέκτησε φήμη λόγο κορονοπάρτι.
Βορειανατολικά είναι η Πλατεία Πλαστήρα με το πασίγνωστο Chelsea Hotel.


Επίσης εδώ βρίσκεται ο Λόφος Άρδηττου ο οποίος μετά το Ζάππειο είναι η 2η πιο επικίνδυνη περιοχή του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος. Ακριβώς πίσω από το Στάδιο μπορούν να γίνουν…πολλά.

Ανατολικά της Υμμητού μεταξύ Υμμητού – Δικαιάρχου – Ιλιάδος – Νικηφορίδη – Φορμίωνος είναι χοντρικά το Νέο Παγκράτι με λιγότερη νυχτερινή ζωή αλλά έντονη εμπορική δραστηριότητα στις οδούς Υμηττού, Φιλολάου, Χρεμωνίδου & Φρύνης. Κεντρική Πλατεία η Πλατεία Μαρτάκη που μοιράζεται με το Δήμο Βύρωνα.

Τέλος, το κεντρικό Παγκράτι χοντρικά οριοθετείται μεταξύ Βασιλέως Κωνσταντίνου – Ευφρονίου – Ιοφώντος – Φορμίωνος – Υμηττού – Ευφράνωρος – Ερατοσθένους.

Χωρίζεται στα 2 από την οδό Σπύρου Μερκούρη. Στο Δυτικό κομμάτι της είναι το Άλσος Παγκρατίου που είναι 24/7 προσβάσιμο, και τη νύχτα θεωρητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο, παρόλα αυτά σε αντίθεση με το Ζάππειο, που συχνά χρησιμοποιείται και για να κόψουν δρόμο όσοι πάνε από Σύνταγμα Παγκράτι, ποιος λογικός άνθρωπος θα έμπαινε σε πάρκο τη νύχτα;

Πέρα από το άλσος τα μαγαζιά εστίασης συγκεντρώνονται στην Αρχελάου και στην Πλατεία Πρσοκώπων λίγο πιο Δυτικά, αλλά και στις Ερατοσθένους – Ευφράνορος – Ευτυχίδου


Ανατολικά από την Σπύρου Μερκούρη, τα περισσότερα καταστήματα εστίασης συγκεντρώνονται πέριξ της Πλατείας Μεσολογγίου, αλλά και τους οδού Ευτυχίδου και της οδού Βρυαξίδος. Γενικώς το Παγκράτι με εξαίρεση το Chelsea Hotel που κρατάει μέχρι λίγο πριν τα ξημερώματα δεν έχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα, στον τομέα νυχτερινής διασκέδασης.


Φυσικά τα ενοίκια από το Παγκράτι μέχρι το Μετς είναι σε τσιμπημένες τιμές. Λογικό και αναμενόμενο.


Αυτό ήταν το 2ο μέρος. Συνέχεια στα επόμενα ποστ για τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.

The Sentinel