Ο Αληθινός Tour Guide Της Αττικής Μέρος Ι

Επειδή ακούγονται πολλές βλακείες περί Αθήνας, και για το ότι κάποιες περιοχές είναι φουλ επικίνδυνες και τέτοια χαζά…ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, ως άνθρωπος που είναι γέννημα θρέμα Αττικής (όχι απλά Δυτικής που λέει και ο Μαζώ, αλλά Αττικής γενικώς).

Ας κάνουμε κάτι σαν ένα τουριστικό οδηγό για να ξέρουν λίγο πολύ όσοι έρχονται από επαρχία στην Αθήνα και κατ’επέκταση Αττική, για το τι παίζει πραγματικά και όχι τις υπερβολικές βλακείες που ακούγονται από εδώ από εκεί.


Ξεκινάμε από το Δήμο Αθηναίων, και συγκεκριμένα από το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Σε υπόλοιπα part θα αναλύσουμε τα υπόλοθπα διαμερίσματα.

Δήμος Αθηναίων: Ο δήμος Αθηναίων χωρίζεται ως γνωστών σε 7 δημοτικά διαμερίσματα και το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα.

1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Το πρώτο διαμέρισμα περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο, και μερικές άλλες συνοικίες. Ακόμα και μέσα στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα υπάρχουν διαφορές. Το 1ο διαμέρισμα περιλαμβάνει από την ακριβή περιοχή του Κολωνακίου μέχρι και την υποβαθμισμένη Πλατεία Βάθη.
Το κυρίως κομμάτι του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος είναι το εμπορικό τρίγωνο που ενώνει τις 3 κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Ομόνοιας, Συντάγματος & Μοναστηρακίου μέσω των οδών Σταδίου, Μητροπώλεος & Αθηνάς

Μέσα σε αυτό το εμπορικό τρίγωνο, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει τεράστια εμπορική δραστηριότητα κυρίως στους πεζοδρόμους όπως ο κεντρικός πεζόδρομος της Ερμού, και με το πεζόδρομο της Αιόλου να έρχεται σε 2η θέση, αλλά και με δευτερεύοντες πεζόδρομους όπως η Αγίου Μάρκου και η Ευαγγελιστρίας, και τη νύχτα υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή στους δρόμους εντός τριγώνου όπως η Πραξιτέλους η Κολοκοτρώνη ή η Αγίας Ειρήνης.
Όσον αφορά τις κεντρικές πλατείες, η χειρότερη είναι εκείνη του Μοναστηρακίου. Πρεζόνια που θα σας ζητήσουν τσιγάρο ή ψιλά για εισιτήριο, ενοχλητικοί πλανόδιοι πωλητές, Μαύροι με βραχιολάκια ακούνα ματάτα, και Ρομά λουλουδούδες.

Η πλατεία Ομόνοιας είναι σαφώς καλύτερη διότι είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη αφού το μετρό δεν αφήνει πάνω στην πλατεία, συνεπώς λιγότεροι ενοχλητικοί.

Στην πλατεία Συντάγματος έχετε περισσότερες ευκαιρίες για δημοσιότητα, και ίσως πετύχετε κάποιον TikToker ή YouTuber και να σας βάλει σε βίντεο, ή και στον πεζόδρομο της Ερμού.


Εντός του εμπορικού τριγώνου υπάρχουν άλλες 2 μεγάλες πλατείες. Η Πλατεία Κότζια επί της οδού Αθηνάς, και η Πλατεία Κλαυθμώνος επί της Σταδίου. Και οι 2 σε άθλια κατάσταση, και έχουν καταντήσει περισσότερο δημόσια ουριτήρια.


Η Πλατεία Κότζια έχει καταντήσει καταχεσμένη από τα περιστέρια, ενώ από την άλλη η Πλατεία Κλαυθμώνος είναι στέκι τοξικομανών.

Έξω από το εμπορικό τρίγωνο και πέριξ των συνοικιών αυτού βρίσκονται οι γειτονιές του Ψυρρή Δυτικά, και της Πλάκας Νότια.


Η συνοικία του Ψυρρή είναι στην ουσία σαν ένα νησί μέσα στην πόλη. Αν κοιτάξετε το χάρτη στο Google μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ακόμα και οι δρόμοι του, θυμίζουν περισσόρερο δρόμους νησιού παρά δρόμους κάποιας πόλης.


Εντός της συνοικίας υπάρχει πληθώρα μαγαζιών ημέρας όπως ταβέρνες και καφετέριες, και νυχτερινά μαγαζιά μπαράκια.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πρόσβαση τα αμάξια εντός της συνοικίας, και όχι περιμετρικά, και γίνεται ένα μπάχαλο.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η συνοικία της Πλάκας. Παρότι θυμίζει περισσότερο νησί, αυτοκίνητα διέρχονται από την οδό Λυσσικράτους – Σέλλευ – Τριπόδων – Φλέσσα – Σουρή , σκορπώντας όλους τους πεζούς δημιουργώντας μια απαράδεκτη κατάσταση.

Η Πλάκα σε αντίθεση με του Ψυρρή επικεντρώνεται περισσότερο σε μαγαζιά της ημέρας ως γνωστόν παρά σε μαγαζιά της νύχτας, με έμφαση σε τουριστικά ακριβά φαγάδικα, που σου πιάνουν τον κώλο και αν είσαι ντόπιος δε τα αγγίζεις…γιατί ξέρεις. Εκτός αν σε τρώει ο κώλος σου.


Φυσικά εντός της συνοικίας εντάσσεται και η Ακρόπολη. Ένα…overrated monument κατά τη γνώμη μου, το οποίο εξαργυρώνουμε από την αρχή του Ελληνικού Κράτους.
Βορειανατολικά από το εμπορικό τρίγωνο υπάρχουν δύο κεντρικές μεγάλες συνοικίες. Τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, χοντρικά περικλείονται από τις οδούς Πατησίων, Αλεξάνδρας, Βασιλίσης Σοφίας & Πανεπιστημίου. Κόβονται στη μέση από την οδό Ιπποκράτους. Δυτικά της Ιπποκράτους βρίσκονται τα Εξάρχεια, και Ανατολικά το Κολωνάκι. Χοντρικά όμως.
Μέσα σε αυτές τις 2 συνοικίες βρίσκεται και ο Λυκαβηττός, ο πιο δημοφιλής λόφος της Αθήνας, και ο πιο φιλικός για οδηγούς διότι εντός του λόφου υπάρχει κανονικός δρόμος.


Εντός του λόφου επίσης υπάρχει μια καντίνα και 2 καταστήματα εστίασης.


Τα Εξάρχεια λοιπόν που βρίσκονται στη ΒΔ πλευρά του λόφου, σίγουρα δεν είναι άβατο όπως συνηθίζετε να το παρουσιάζουν.


Σίγουρα επίσης δεν είναι στέκι αναρχοκομμουνιστών όπως συνηθίζεται να λέγεται. Είναι μια περιοχή με άπειρα καφέ, εστιατόρια και μπαράκια για όλα τα γούστα, και την τελευταία περίοδο λόγω των έργων του μετρό με αυστηρή αστυνόμευση, άρα θεωρητικά και μία από τις πιο ασφαλέστερες περιοχές.

Στα Εξάρχεια είναι και η συνοικία του Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επί της οδού Πατησίων λίγο πριν την Αλεξάνδρας, αλλά και ο κάποτε κακόφημος πεζόδρομος Τοσίτσα, που χωρίζει το Μουσείο και το Πολυτεχνείο.


Ανατολικά από την Πλατεία και κοντά στο λόφο Λυκαβηττού είναι η συνοικία της Νεάπολης, που έχει λιγότερη εμπορική δραστηριότητα και είναι κατοικίσιμη περιοχή περισσότερο. Τα Εξάρχεια επίσης τα τελευταία χρόνια, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουριστών και τα ενοίκια έχουν ανέβει.

Τέλος, ΒΑ της πλατείας, υπάρχει ο Λόφος Στρέφη. Είχε γίνει κίνημα στο παρελθόν εναντιον της ιδιωτικοποίησης, και τα έργα ανάπλασης τέθηκαν σε παύση με την άφιξη του Χάρη Δούκα, νυν δημάρχου του Δήμου Αθηναίων.

Βόρεια από τη συνοικία Μουσείο-Εξάρχεια-Νέαπολη ανάμεσα σε Αλεξάνδρας & Ευελπίδων είναι το Πεδίον Του Άρεως το μεγαλύτερο πάρκο σε έκταση του Δήμου Αθηναίων. Πλέον έχει καθαρίσει και δεν είναι τόσο κακόφημο.

Πάμε στο Κολωνάκι
Το Κολωνάκι πάλι, παρότι έχει τη φήμη της ακριβής περιοχής, που όντως είναι όσον αφορά τα ενοίκια, δε διαφέρει και τόσο δραματικά από τα Εξάρχεια, και αν κάποιος περπατήσει από τη Διδότου μέχρι τη Σκουφά δε θα καταλάβει ιδαίτερη διαφορά.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τα μαγαζιά στο Κολωνάκι είναι πιο classy συν του ότι έχει οίκους μόδας σε σχέση με Εξάρχεια. Αλλά όχι ιδιαίτερη διαφορά.

Τα ακριβά του Κολωνακίου είναι Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Ηροδότου & Τσακάλωφ. Επί της Μαράσλη απέναντι από το νοσοκομείο Ευαγγελισμού που χοντρικά ανήκει το Κολωνάκι, είναι τα φθηνά, τα συνοικιακά.
Ανατολικά της Μαράσλη είναι η συνοικία του Λυκαβηττού, η οποία έχει λιγότερη εμπορική δραστηριότητα προφανώς.
Λίγα μέτρα Βόρεια από την κεντρική Πλατεία Κολωνακίου (Πλατεία Φιλικής Εταιρίας) υπάρχει η πιο εναλλακτική Πλατεία Δεξαμενής.

Μέσα στη συνοικία περιλαμβάνεται και το κτήριο της Βουλής.


Βόρεια από το εμπορικό τρίγωνο βρίσκεται η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του εμπορικού τριγώνου. Περιλαμβάνει τις περιοχές του Αγίου Κωνσταντίνου, της Πλατείας Βάθη και του Άγιου Παύλου.

Η Πλατεία Βάθη στην πραγματικότητα δεν είναι πλατεία, αλλά κόμβος όπου ξεκινάνε και τελειώνουν οι οδοί Αχαρνών & Λιοσίων.
Ως επί το πλείστον είναι αλλοδαποί αλλά και πρεζόνια εκεί γύρω. Τα πρεζόνια είναι ανάμεσα στην Πλατεία Καραϊσκάκη και την Πλατεία Βάθη επί της Καρόλου.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει εμπορική δραστηριότητα με μαγαζιά που τα τρέχουν αλλοδαποί ως επί το πλείστον. Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Θέατρο.


Ο Άγιος Παύλος είναι η συνοικία που βρίσκεται Ανατολικά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών, Νότια της Νεοφύτου Μεταξά και Βόρεια της Καρόλου & Πλατείας Καραϊσκάκη, που σημαίνει μια συγκοινωνιακά άψογη περιοχή. Η περιοχή έχει πολλούς γαμιστρώνες επίσης.
ΝΑ από την Πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκονται τα μπουρδέλα, ανάμεσα στις οδούς Αχιλλέως, Δεληγιώργη, Τσαλδάρη & Κολοκυνθούς, και το 1/2 της συνοικίας του Μεταξουργείου, που είναι το “κακό” το “βρώμικο” Μεταξουργείο. Το “καθαρό” βρίσκεται Ανατολικά της Κολοκυνθούς και ανήκει σε άλλο Δημοτικό Διαμέρισμα.

ΝΔ από το Εμπορικό τρίγωνο βρίσκεται η συνοικία Μακρυγιάννη-Κουκακίου-Φιλοπάππου και είναι η συνοικία με τους περισσότερους τουρίστες λόγω της έντονης παρουσίας Airbnb.

Μακρυγιάννη-Κουκάκι είναι λίγο πολύ μια συνοικία. Μακρυγιάννη είναι το κομμάτι γύρω από την Αρεοπαγίτου και το πεζόδρομο Μακρυγιάννη με τα πολλά (ακριβά τουριστικά) μαγαζιά και πιο Νότια το Κουκάκι.

Με κεντρικούς πεζόδρομους τη Δράκου για ημερίσια μαγαζιά και τη Γεωργάκη Ολύμπου για νυχτερινά.
Οι παράλληλοι οδοί Βεΐκου & Δημητρακοπούλου είναι γεμάτοι εμπορικά καταστήματα, αλλά και η Φαλήρου που είναι ανάμεσα σε Δημητρακοπούλου & Συγγρού.
Φιλοπάππου είναι πιο αραιή όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα με κεντρική οδό τη Γενναδίου Κολοκοτρώνη, και βόρεια της συνοικίας βρίσκεται ο ομώνυμος λόφος, που παρότι προσβάσιμος 24/7, τη νύχτα έχει έλλειψη φωτισμού, κάτι που τον καθιστά επικίνδυνο διότι υπάρχει το ενδεχόμενο πτώσης. Κατά τα άλλα είναι ένας κενός λόφος χωρίς ούτε μία καντίνα σε αντίθεση με το Λυκαβηττό που έχει μια καντίνα και 2 καταστήματα εστίασης.
(Ιδιωτικοποίηση από χθες βασικά)

Τέλος, Ανατολικά από τη Βασιλίσης Σοφίας βρίσκεται η αραιοκατοικημένη συνοικία των Ιλισίων που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση συνοικία του 1ου διαμερίσματος, η οποία φτάνει μέχρι τις Δυτικές πλαγιές του Υμηττού.


Μόνο ένα μικρό κομμάτι είναι κατοικίσιμο, και έχει περισσότερο προαστιακό χαρακτήρα. Εντός της συνοικίας βρίσκεται η περίφιμη Καντίνα της Μιχαλακοπούλου και το Hilton. Κεντρική Πλατεία-κόμβος είναι η Πλατεία Βραζιλίας που είναιβπαράλληλα και η είσοδος για Ζωγράφου & Άνω Ιλίσια.


Το υπόλοιπο κομμάτι, από την Ούλωφ Πάλμε Ανατολικά μέχρι και την στρογγυλή πλατεία κόμβο της Πανεπιστημιούπολης, είναι δασική έκταση, και περιλαμβάνει φοιτιτηκές εστίες και κάποια γήπεδα.


Φυσικά μη ξεχάσω να καταδικάσω όσους λένε ανακρίβειες απλά μόνο και μόνο “επειδή έχει αλλοδαπούς”.


The Sentinel